Yöresel Pide Çeşitleri

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,173
86,130
Yöresel Pide Çeşitleri

Yöresel pide çeşitleri


Yöresel pide çeşitlerini öğrenme vakti! İster sabah kahvaltıda, ister gün ortasında çayın yanına, ister akşam yemeği niyetine... Sıcacık bir pideye kim hayır diyebilir ki? Hele ki bu pide memleketimizin pidesi oldu mu? Değmeyin keyfimize. İşte şimdi hep beraber Türkiye'nin pidelerini keşfetmeye...

İÇİNDEKİLER
  1. Bafra pidesi - Samsun
  2. Sürmene pidesi - Trabzon
  3. Kır pidesi - Kastamonu
  4. Yenipazar pidesi - Aydın
  5. Develi cıvıklısı - Kayseri
  6. Cantık - Bursa
  7. Şerbetli pide - Aksaray
  8. Tavas pidesi - Denizli
Bafra pidesi - Samsun

O soruyla başlayalım: Bafra pidesi mi? Çarşamba pidesi mi? Tercihi Bafra pidesi olanlar buraya. Bafra pidesi ve Çarşamba pidesi arasındaki farkın ne olduğunu biliyor musunuz? Hemen cevabını verelim. Aralarındaki en gözle görülür fark: Bafra pidesinin, Çarşamba pidesinin aksine üzeri hamurla kapatılarak yapılması. Bafra pidesinin iç harcı kavurularak hamura eklenirken, Çarşamba pidesinin iç harcının çiğden koyulması; Bafra pidesinin gevrek ve ince hamur, Çarşamba pidesinin ise yumuşak ve kalın hamurdan yapılması da bu iki pide arasındaki diğer farklar.

Sürmene pidesi - Trabzon

Söz konusu pide oldu mu akla gelen ilk şehirlerden birinin de Trabzon olduğunu bilmeyen var mı? Sanıyoruz ki hayır. İşte Sürmene pidesi de 1940’lı yıllardan beri Trabzon'un Sürmene ilçesinde yapılan en ünlü yöresel pide çeşitlerinden biri. El ile açılan dairesel hamura yöreye özgü salamura peynirlerin ve tereyağının eklenmesiyle hazırlanan Sürmene pidesi; Karadeniz pideleri arasında en sevilen çeşitlerden biridir.

Kır pidesi - Kastamonu

Her köşe başında, mahallemizin börekçilerinde... Olmazsa olmazlardan biri olan kır pidesinin ilk olarak Kastamonu'da yapıldığını biliyor muydunuz? Diğer Karadeniz pidelerinden farklı olarak taş fırında değil, elektrikli fırında pişirilen kır pidesi, takvimler 60'lı yılların başını gösterdiği vakitlerde İstanbul - Karaköy'de pide fırını işleten Arnavut kökenli bir ustanın yanında çalışan Cahit Keloğlu burada Pazarcık Pidesi olarak bilinen bir pide çeşidi yapmayı öğrenir. 1963 yılında ise Kastamonu'ya gelerek kendine ait bir işyeri açar ve burada görünüm itibariyle pazarcık pidesini andıran bir pide çeşidi geliştirir... İşte kır pidesi böylelikle tüm Türkiye'ye namını duyurmayı başarır.

Yenipazar pidesi - Aydın

Diğer yöresel pide çeşitlerinin aksine adını daha az duyma ihtimalinizin oldukça fazla olduğu bir pideden söz edelim mi? Aydın'ın Yenipazar ilçesiyle özdeşleşmiş Yenipazar pidesi bir kez yiyene Karadeniz pidelerini aratmayacak kadar lezzetli... Malzemelerinin tamamının yöresel ve doğal olmasına dikkat edilerek hazırlanan Yenipazar pidesini ise diğer rakiplerinden ayıran en önemli özelliği şu: Yenipazar pidesi yanında limon ile değil, Aydın'a özgü turunç ile servis ediliyor. Yani pidenin üstüne limon sıkmayı sevenler Yenipazar'da pidelerinin üstüne limon değil turunç sıkabilirler...

Develi cıvıklısı - Kayseri

Kayseri'nin en az mantısı kadar meşhur lezzetlerinden biri olan develi cıvıklısını daha önce denemeyenlerin çok şey kaybettiklerini söyleyelim... Hatta öyle ki bize soracak olursanız daha fazla vakit kaybetmeyin ve bu yazımız biter bitmez 'Develi cıvıklısı nerede yenir?' sorusunun cevabını aramaya başlayın. Diğer bıçak arası pidelerin ve lahmacunun aksine içinde kullanılan etin oldukça yağlı olması sebebiyle adı Develi cıvıklısıdır.

Cantık - Bursa

Lahmacunun mayalı versiyonu olarak da düşünebileceğiniz Bursa'nın cantık pidesi diğer pide çeşitlerine kıyasla boyut olarak çok daha küçüktür. Bursa'da özel günlerde de dağıtılan cantık pide yuvarlak şekli ve minimal boyutuyla diğer pidelerin aksine yedikçe yedirir bizlerden söylemesi.

Şerbetli pide - Aksaray

Pidenin üzerine özel bir şerbet dökülmesiyle hazırlanan şerbetli pide, Aksaray'a ait bir pide türüdür. Gevrek bir hamura sahip olan şerbetli pidenin lezzetini ikiye katlayan püf noktası ise fırından yeni çıkmış sıcak hamura şerbet dökülmesidir.

Tavas pidesi - Denizli

Adını Denizli'nin Tavas ilçesinden alan bu pide çeşidinin ise Denizli'de bilinen yöresel adı içli dışlıdır. Odun ateşinde pişen, hamuruna tahin katılarak yoğurulan, üzerine bal ve ceviz içi serpilerek ikram edilen tavas pidesi de Karadeniz pidelerini aratmayacak pidelerden biri.
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K